09 november, 2010

Pelmeenid

Kuna ma poest saadavaid pelmeene väga ei armasta (no tundub väga kahtlane täidis ikka olevat), siis järelikult tuleb neid siis ise teha.

Muretsesin endale Tupperwarest pelmeenivormi ja pelmeenide tegemine võis alata.

Tainas:
5 dl jahu
1 muna
1,5 dl vett
1 tl soola
pisut õli

1. Sõelu kaussi jahu ning lisa juurde sool.
2. Klopi lahti muna, lisa vesi ja lisada see jahusegule.
3. Sõtkuda tainast seni kuni tainas on ühtlane ja ei jää käte külge enam kinni. Vajadusel lisa õli.
4. Tainast teha pall ja mähkida toidukile sisse ning hoida külmkapis 1 h.

Täidis:
400 g hakkliha
2 väiksemat mugulsibulat
1 dl vett
soola
pipart
küüslauku (mina panin 2 küünt)

Segada täidise koositisosad hoolikalt läbi.

Kui taigen on külmkapis tunnike ära olnud, siis võib alustada taigna voolimisega.
Taigen tuleks võimalikult õhuke voolida (umbes 1 mm paksuseks), et pelmeen ei meenutaks hiljem paljast jahuklimpi.


Kui kasutada pelmeenivormi, siis taigen teha pooleks. Üks pool läheb põhjaks ja teine nö kaaneks.

Vahele siis paigatada ka taigen :) 


Kui kui taigen-täidis-taigen vormi peal siis taignarulliga voolida kuni vormi teravad ääred lõikuvad taignast läbi ja pelmeen on valmis. 

Ostsin Kaubamajast ka pelmeenivormi all müüdava komplekti vorme (4 tk pakis), mille kõige väiksema vormiga saab paraja suurusega pelmeene teha. Kõige suuremaga on hea lihapirukaid teha.


Sellepärast ongi pildid näha kahte erineva kujuga pelmeene, sest tahtsin mõlemat vormi katsetada.



Pelmeenid võib teha loomulikult kohe valmis.
Vesi keema, lisada puljong, must terapipar ja paar loorberilehte ning kui vesi keeb, lisada pelmeenid.
Aga võib ka säilitada sügavkülmas. See muidugi omamoodi ettevõtmine. Tegin sügavkülmas ühele riiulile piisavalt ruumi ning panin kile alla ja peale ladusin ükshaaval pelmeenid väikese vahega üksteise kõrvale. Kõigepeale panin samuti kile. Järgmisel päeva kui pelmeenid olid külmunud ja ei kleepunud enam omavahel kokku võis nad kokku panna ühe pakendi sisse.



Avastasin enda üllatuseks, et hakkides rohelise sibula ja porru peeneks saab väga hea rohelise katte pelmeenidele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar